Livsmedelsteknik
Många gånger har företag som verkar inom livsmedels- och medicinbranschen ett ansvar att säkerställa att den plast man använder sig av i sina produkter eller i sin produktion är livsmedels- eller medicin godkänd (s.k. Foodgrade respektive Medicalgrade), att halvfabrikatet kan spåras till producenten (s.k. Spårbarhet) och att tillverkningen och personalens kompetens hos leverantören följer uppsatt regelverk (Good Manufacturing Practice – GMP). Ovanstående säkerställs formellt bl.a. genom årliga revisioner av DNV-GL Certifikat och DoC.
Sedan hösten 2017 är Nordic Plastics Group också certifierad enligt GMP : Equipment with Food Contact Surfaces Materials
Viktiga och ofta förekommande egenskaper att ta hänsyn till vid val av plast, eller vid jämförelse med alternativa material, som skall användas i miljöer där materialet kommer i direkt- eller indirekt kontakt med livsmedel:
- Kemikalieresistens
- Hydrolysbeständig
- Temperaturtålighet
- Låg vattenabsorption
- Angrips ej av mikroorganismer
5 exempel på användningsområden:
- Glidlager
- Glidlister
- Tätningar
- Maskindelar
- Packningar
Plastmaterial som kan erhållas som Foodgrade-klassat och som är vanligt i applikationer som kommer i direkt- eller indirekt kontakt med livsmedel: